۱۳۹۳ دی ۱۳, شنبه

ماست یونانی خانگی


ماست یونانی ؛ ماستی غلیظ با بافت خامه ای و درصد پروتئین بالاتر، نسبت به ماست معمولی است. 
به دلیل درصد پروتئین بالا؛ خوردن این نوع ماست برای رفع گرسنگی و تقویت عضلات توصیه میشه. 
روش سنتی تهیه ماست یونانی همانند ماست معمولی است و تنها یک مرحله آبگیری اضافه تر دارد ؛ که این روش کمک میکنه بدون اضافه کردن ژلاتین یا خامه یا .... ماستی غلیظ و خامه ای درست بشه . این ماست نسبت به ماست معمولی نیاز به سه برابر شیر بیشتر دارد و حاوی دو درصد پروتئین بیشتر است و بدلیل همین پروتئین بالا برای بیماران دیابت نوع 2 مفید میباشد؛ چون به حفظ سطح قند خون درمدت زمان طولانی کمک میکنه و در صورتیکه در فرایند تولید ماست از شیر کم چربی استفاده بشه ؛ ماستی با درصد چربی بسیار پایین تا صفر درصد تولید میشه که سرشار از انرژی هست و کاملا متناسب برای یک رژیم غذایی کم چربی است.
در روشهای صنعتی برای دادن غلظت به ماست؛ پودر شیر یا خامه و در مواردی پکتین اضافه میکنند.

مواد لازم :
شیر                    2 لیتر
ماست معمولی       4 ق غ ( بعنوان مایه ماست)
پارچه تنظیف یا مخصوص تهیه پنیر

اگر بار اولی هست که ماست تهیه میکنید پیشنهاد میکنم با مراجعه به لینک زیر اول طرز تهیه ماست معمولی را بخونید.

 ابتدا باید شیر را روی حرارت ملایم به جوش بیارید یعنی به دمای 85 درجه برسونید و وقتی به این دما رسید بگذارید یکی دو دقیقه روی حرارت بمونه تا تمام میکروبها و باکتریهاش نابود بشند و بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا شیر خنک بشه و به دمای 43 درجه برسه، میتونید از دماسنج استفاده کنید یا خیلی ساده با انگشتتون دما را کنترل کنید، یعنی دما باید به حدی باشه که اگر انگشتتون را داخلش زدید بتونید تا 10 را بشمارید و دستتون گرماش را تحمل کنه یعنی نباید شیر داغ باشه فقط گرم باشه و گرماش کمی از درجه حرارت بدن بالاتره. یعنی بدون اینکه انگشتتون بسوزه فقط گرمی شیر را حس کنید.
برای اینکه سریعتر شیر خنک بشه میتونید داخل سینک ظرفشویی آب یخ بریزید و قابلمه شیر را داخلش بگذارید بعد از 7-8 دقیقه دمای شیر پایین میاد.
حالا زمانیه که باید مایه ماست را اضافه کنید در واقع، باکتری را به شیر اضافه میکنید. ماست را با قاشق روی شیر بریزید و خیلی آرام یه هم بزنید.
* یه نکته : اگه زمانی که شیر به جوش اومد بگذارید برای مدت 5-6 دقیقه بیشتری بجوشه ، آب داخل شیر بیشتر تبخیر میشه و ماست درست شده سفت تر میشه ولی اگه یه ماست معمولی می خواهید میتونید بعد از اینکه شیر به جوش اومد بعد از 2 دقیقه از روی شعله بردارید.


بعد از اینکه مایه ماست به شیر اضافه شد یه دستمال مخصوص آشپزخانه روی دهنه ظرف بگذارید و در ظرف را ببندید و روی ظرف را با پارچه کلفتی مثل پتو بپوشونید و به مدت 4-5 ساعت بگذارید تا ماست ببنده. چیزی که مهمه اینه که در تمام این مدت دمای ماست روی 43 درجه بمونه .
 اگه از ظرف سرامیک یا چینی یا استیل استفاده کنید دیرتر گرماشو از دست میده و ماست سریعتر میبنده ؛ یا میتونید ظرف را داخل فری که فقط شمعکش روشنه بگذارید.
هرچه دما از 43 درجه پایین تر بیاد مدت بیشتری طول میکشه تا ماست جامد بشه. 
ماست زمانی آماده شده که وقتی ظرف را کج میکنید، دیگه حالت آبکی نداشته باشه و به راحتی تکان نخوره .
بعد از اینکه ماست بسته شد داخل پارچه تنظیف بریزید و به مدت دو ساعت آویزونش کنید تا آب ماست بره ، برای آویزان کردن پارچه هم میتونید از یک قاشق چوبی بزرگ کمک بگیرید و پارچه را به دسته قاشق ببندید و آویزان کنید. بعد از دو ساعت ماست غلیظ و خامه ای درست شده را از پارچه در بیارید و داخل ظرف بریزید و به مدت چند ساعت داخل یخچال بگذارید تا خنک بشه.
این ماست در تهیه انواع دیپ و سس بکار میره و یا از نوع وانیلیش برای تهیه دسرهای مختلف استفاده میشه.




۸ نظر:

  1. لبنیات یونان معرکه است . من چند ماه یونان بودم و مرتب ماست و پنیر می خورخوردیم . توی سوپرمارکت های بزرگ ماست را با ظرف سفالی و در باز ميفروختن بصورت ماست محلی با یه عالمه سر ماست .
    عالیه دستت درد نکنه و نوش جان

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. وای یونان ؛ من تاحالا اونجا نرفتم ولی شنیدم غذاهای عالی و خوشمزه ای هم داره .

      حذف
  2. چقدر عالی درآوردی سالومه جان، ممنون از توضیحات کاملت

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. ممنون رزیتا جان لطف داری ؛ امیدوارم درست کنی و باهاش ته چین خوشمزه بپزی :))

      حذف
  3. من هم مادرم و هم مادربزرگم همین روش رو به کار میبرن و میبردن برای تهیه ی ماست، که هم سر میز غذامون باشه و هم برای طبخ ته چین استفاده بشه. برام کمی عجیب بود که اسم یونانی داشت ولی خب شاید اونا هم به واسطه ای از همون یونان یاد گرفته باشن :)

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. والا منم تا قبل از اینکه دنیال دستور تهیه ماست یونانی باشم فکر نمیکردم مثل ماست کیسه انداخته خودمون باشه با این تفاوت که برای ماست کیسه ای من همیشه یک شب تا صبح میذارم ماست آبش بره و چکیده تر میشه ولی این رو هم در نظر بگیرید که این روش سنتی و خونگی ماست یونانی هست و به طور صنعتی با اضافه کردن خامه یا پکتین یا پودر شیر به ماست غلظت میدن ؛ شاید هم در قدیم ما از اونها یاد گرفتیم.
      ممنون

      حذف
  4. این عکسش بوردایی شده سالومه جون ...... هیچ وقت گفته بودم بهت که من خیلی عکسهات رو دوست دارم <٣ عالیییییییی خانوم باسلیقه .......

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. وای مرسی عارفه جون از خوشحالی کلی ذوق کردم ؛ ممنون که دوست داشتی ؛ خیلی سعی میکنم عکسهای خوب بندازم ولی متاسفانه دوربین خوبی ندارم و همش سعی میکنم دیزاین و چیدمان قشنگ بودم و با نور طبیعی یه کارهایی میکنم ولی هنوز مورد قبولم نیست حالا حالا مونده تا حرفه ایی بشه ؛ تو خیلی لطف داری عزیزم

      حذف

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...