۱۳۹۳ اسفند ۱۲, سه‌شنبه

شیرینی کرکی یا بهشتی یا آردی


شیرین کرکی ، بهشتی یا آردی در مواردی شنیدم ابریشمی
این شیرینی هم تنوع در اسمش داره هم تنوع در دستور تهیه و مواد اولیه ؛ ولی در کنار نخودچی و برنجی جزو پر طرفدارترین شیرینیهای نوروزی محسوب میشه.
روش تهیه ساده ای داره و خیلی خوشمزه هست و تو دهن پودر میشه و روش که دست میزنی مثل ابریشم لطیفه.

دستور تهیه اصلیش با آرد ساده ؛ پودر قند و روغن هست و تخم مرغ نداره ولی برای خوشمزه تر شدن میتونید از ترکیب آرد برنج و نخودچی هم استفاده کنید.
خمیر رو میتونید ساده درست کنید که به رنگ کرم میشه یا میتونید زعفرونی ؛ کاکائویی ؛ دارچینی و زنجبیلی هم درست کنید.

مواد لازم :
آرد سفید 125 گرم
آرد نخودچی 62.5 گرم
آرد برنج 62.5 گرم
پودر قند 87.5 گرم
روغن جامد 112 گرم
پودر هل 1/4 ق چ
پودر کاکائو 1 ق غ یا کمتر ؛ ممکنه طعم کاکائو زیاد دوست نداشته باشید
پودر پسته و خرفه جهت تزیین روی شیرینی

مشکل همه افراد در نوع روغن هست ؟؟ شخصا برای شیرینیهای خشک سنتی روغن جامد معمولی مارک اصیل استفاده میکنم و از کیفیت و طعم شیرینیها راضی بودم .
اگر از کره خواستید استفاده کنید حتما قبلش کره رو باز کنید و دوغش رو بگیرید به اینصورت که کره را آب کنید و کف روش رو بگیرید و بذارید دوباره داخل یخچال تا سرد بشه و ببنده و بعد ازش استفاده کنید که به این کره Ghee گفته میشه.
اگر روغن جامدتون دون دون هست اون رو هم آب کنید و بگذارید دوباره تو یخچال تا سرد بشه و بعد برای شیرینی ازش استفاده کنید اگر سرد نباشه خمیر به روغن میوفته.
روغن جامد صاف بهترین گزینه هست برای این شیرینی ولی کیفیت روغن جامدی که من استفاده میکنم خیلی خوبه و مشکلی باهاش نداشتم.
و نکته دیگه در مورد روغن اینه که طعم غالب شیرینی از روغنش گرفته میشه و هرچی روغن کیفیتش بهتر باشه بالطبع شیرینی خوشمزه تر میشه.
اگر از مخلوط آردها استفاده میکنید حتما آرد نخودچی و برنج را از الک حریر یا ریزترین الکی که دارید رد کنید ؛ در کیفیت خمیر تاثیر داره.
پودر قند رو هم حتما الک کنید و اگر خودتون تهیه میکنید پودر قند رو خوب آسیاب کنید من اینجا آیسینگ شوگر میخرم که بسیار بافت لطیفی داره خیلی لطیف تر از خاکه قندهایی که از لوازم قنادی تو ایران میخریدم بنابراین نیاز ندارم دوباره آسیاب کنم.
این نکته ها خیلی کوچیکه ولی در کیفیت نهایی شیرینی تاثیر داره.

خاکه قند + روغن + پودر هل را به کمک همزن به مدت 4-5 دقیقه و شاید بیشتر بسته به نوع همزن بزنید تا رنگش کامل رو به سفیدی بره و یکدست بشه.
بعد آرد رو کم کم اضافه کنید و خوب با دست ورز بدید.
این نکته رو هم بگم که من استند میکسر دارم و با سر پدال مخصوص تهیه بیسکویت "" نه اون سر مخصوص همزدن تخم مرغ "" مواد رو مخلوط میکنم و نیازی به ورز دادن با دست ندارم.

خمیر آماده شده رو بر حسب تنوعی که میخواهید تو رنگ و طعمش بدید چند قسمت کنید؛ کاکائویی ، زعفرونی و زنجبیلی و ... 
من خمیر رو دو قسمت کردم بنابراین 1 ق غ کاکائو زدم اگر بیشتر تقسیم میکنید دقت کنید مقدار کاکائو را کمتر بزنید.
میتونید هم به همون مقدار که کاکائو میزنید از آرد سفید کم کنید من ترجیح دادم کاکائویی تر باشه.
برای دارچین و زنجبیل 1/8 ق چ کافیه باز هم بستگی داره به اینکه خمیر رو چند قسمت میکنید.

خمیر آماده شده نرم و لطیفه و اصلا خشک نیست و از خمیر بیسکویت کمی لطیفتر هم هست ؛ بگذارید داخل پلاستیک و یک شب تا صبح در دمای محیط استراحت بدید ؛ نیازی به یخچال نیست. من داخل یک اتاق خنک میگذارم.

بعد از استراحت خمیر ؛ فر را با دمای 170 درجه سانتیگراد یا 338 درجه فارنهایت روشن کنید.
کف سینی کاغذ مخصوص بندازید سینی را اصلا چرب نکنید.
اگه خمیر سفت بود خیلی کم ورز بدید ؛ از خمیر گلوله بردارید و تو دست گردش کنید.
برای اینکه همه شیرینیها یک سایز در بیاد از قاشقهای اندازه گیری پلاستیکی استفاده کنید ؛ اگر خواستید روش مهر بزنید به اندازه 1 ق غ بردارید چون اصولا سایز مهرها بزرگه ؛ کلا بستگی به سایز مهرتون داره ولی اگر خودتون بهش نقش میدید به اندازه 1/2 ق غ از خمیر بردارید و گرد کنید ؛ این سایز معقول تره و شکیل تر گلوله ها رو مرتب و یه فرم گرد کنید اگر سرش خیلی تیز شده بود با نوک انگشت آروم روش فشار بدید و با سر ماسوره گرد بزرگ طبق تصاویر روش نقش بزنید ؛ ماسوره را خیلی داخل فرو نبرید چون بعد از پخت لبه هاس خمیر از هم باز میشه.
شیرینیها را به فاصله 2 سانتیمتر از هم بچینید و روی شیرینیها خرفه یا پودر پسته برای کاکائوییش بریزید.
شیرینیها را به مدت 15 -20 دقیقه بپزید ؛ برای من 15 دقیقه کافیه ، بسته به فری که دارید اول دو تا شیرینیها رو بپزید و چک کنید این شیرینی نباید زیرش تغییر رنگ بده چون خشک میشه باید وقتی میخوری نرمیش رو حس کنی مثل نخودچی پس زمان پخت خیلی تاثیر داره.
بعد از پخت به شیرینیها دست نزنید بگذارید داخل سینی خنک بشه به مدت چند ساعت و بعد از سینی در بیارید.
اگر خواستید از آرد ساده استفاده کنید 250 گرم ارد کافیه و چون رطوبت آردها فرق میکنه برای اینکه شیرینی لطیف تر بشه بهتره رطوبت آرد گرفته بشه تا شیرینی ترک نخوره پس آرد رو داخل سینی فر بریزید و به مدت 6-7 دقیقه با دمای 180 درجه بذارید و بعد از خنک شدن آرد رو حتما الک کنید.

اگر خواستید قالب بزنید ؛ چون داخل مواد شیرینی تخم مرغ نداره حتما خمیر را به ضخامت 1 سانتیمتر باز کنید و قالب رو به آرد بزنید تا به خمیر نچسبه و راحت جدا بشه و برای تزیین روی شیرینی قالب زده که سطحش صافه سفیده تخم مرغ بهمراه 1 ق چ پودر قند بزنید و روش پرک بادام و .... بزنید و دوباره روش سفیده بزنید.

اگر مرحله زدن روغن و خاکه قند درست انجام نشه و مخلوط پوک و سبک نشه ؛ شیرینی ارد کمی میبره و خمیر سریع تر سفت میشه و درست میشه در نتیجه شیرینی تو فر وامیره پس خوب بزنید ممکنه 7 دقیقه هم طول بکشه باید رنگش سفید بشه و حجمش تقریبا دو برابر بشه.
این خمیر به هیچ وجه خشک نمیشه ولی اگر در دستوری دیدید نوشته چرخ کنید به دلیل خشک بودن خمیر بوده ؛ میدونم الان این دستور پست بشه سوال خیلی از دوستان همینه که نباید چرخ کرد ؟؟ این خمیر نیازی نداره با توجه به مقدار و ترکیبات موادش

امیدوارم این شیرینی رو درست کنید و لذتش رو ببرید.


برگرفته از دستور خانم جمشیدیان

۲۳ نظر:

  1. سلام سالمومه جون. فردا حتما پختن این شیرینی رو تو اولویت میزارم و نتیجش رو بهتون تو ایسنتاگرام یا همین جا اعلام میکنم.
    مرسی مرسی مرسی که این همه با دقت و حوصله برامون توضیح دادین.
    سمیرا از تبریز

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. سمیرا جون امیدوارم دوست داشته باشی منتظر خبرت هستم

      حذف
  2. وای ی ی سالومه , من فکر میکنم ما گاهی اوقات همدیگر رو تلپاتی میکنیم بخدا O.o
    باور کن من دستور این شیرینی رو از چند هفته پیش از خانوم جمشیدیان یادداشت کردم که مثلا درست کنم و جالبتر اینکه دقیقا میخواستم اینبار با دست و ماسوره اینجوری نقش بدم
    باورم نمیشهههههههههههههههههه :))))))))))))
    اسم این شیرینی آنقدر وسوسه کننده هست که خیلی دوست دارم امتحان کم , ولی ارد برنج ندارم خواهر
    در اولین فرصت که خاردیدم امتحان میکنم
    فقط ی چیزی , تو مواد تخم مرغ ننوشتی , ولی انگار تو مخلوطها تخم مرغ میبینم , یا اینکه باز خطای دیدم هست ؟؟

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. وای گیلدا دستت درد نکنه گفتی عکسها رو جابجا گذاشتم این ماله برنجیه خوب شد گفتی دستت درد نکنه عزیزم و در اینکه من و تو تله پاتی داریم شکی ندارم

      حذف
    2. حتما درستش کن من که بچه بودم به اسم کرکی میشناختمش و چندین بار دستور شیرینی بهشتی دیده بودم ولی فکر نمیکردم این همون کرکی بچگیهامه و الحق خوشمزست حتما درستش کن

      حذف
    3. خخخخخ الان که دوباره خوندم , از نوشتارم خندم گرفت :)))))))
      چقدر غلط و قلوت نوشتم :))
      باشه گلی حتما امتحان میکنم , مرسی

      حذف
    4. مرسی واقعا دستتون درد نکنه ولی چرا نمیشه پستاتون رو کپی پیس کنیم

      حذف
    5. از دست این سایتهای دزد مجبور شدم ببندم

      حذف
  3. ممنون عالی بود :* برای کپی کردن کافیه سایت و روی دسکتاپتون سیو کنید بعد با نرم افزار ورد بازش کنید :D

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. میدونم عزیزم میشه هزار تا کار کرد ولی از همشون شکایت کردم و داره جواب میده امروز سایت بیتوته مجبور شد تمام عکسهایی رو که دزدیده بود حذف کنه بلاخره قانون گیرشون میندازه

      حذف
  4. سلام سالومه عزیز

    سپاس فراوان بابت رسپی های عالی تون

    ببخشید سوال دارم
    من الان ساعت 12 ظهر این مواد رو آماده کردم و گذاشتم توی انباری مون که خیلی خنکه ..

    واسه شب دیگه میشه قالب زد و توی فر گذاشت ؟

    یه سوال دیگه اینکه الان حس می کنم یه کم حالتش اینطوری بود که پخش میشد ، استراحت کنه خوب میشه ؟

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. الان که جواب میدم قطعا دیگه پختیش شرمنده دیر رسیدم ؛ بله بعد از استراحت خوب میشه

      حذف
    2. خواهش می کنم ، اشکال نداره :)

      راستش بعدش هم همینطوری بود و نمیشد گردش کرد ، یه جورایی خشک بود به نظرم ..
      تنها کاری که کردم این بود که قالب بزنم ، که اون لحظه قالب ستاره ایم دم دست بود فقط ، و وقتی خنک شدن و میخواستم برشون دارم بعضیشون گوشه هاش شکستن

      ولی خیلی خوشمزه شده
      منتها نمیدونم چکار کنم که اینطوری نشه ..

      حذف
    3. خمیرت خشک بوده خیلی و زیادی آرد زده بودی چون مقدار آرد بسته به رطوبت جایی که هستی فرق میکنه و اگر دوباره درست کردی بذار بعد از پخت چندین ساعت بمونه تا خنک بشه و بهش دست نزن چون وا میره

      حذف
    4. خیلی خیلی ممنون از پاسخگویی تون :*

      تا چندین ساعت که دست نزدم بهشون ، ولی خوب تجربه ی اولم بود و قالبش هم مناسب نبود ..

      باز هم ممنونم ازتون :)

      حذف
    5. خواهش میکنم امیدوارم اینبار عالی بشه

      حذف
  5. خسته نباشی سالومه جان برای توضیحات کاملت ، انقدر منظم و مرتب درآوردی و انقدر شیکه که آدم هوس میکنه همین الان پاشه درست کنه ، منم امتحانش میکنم ، خیلی دوست دارم ، دستت درد نکنه عزیزم

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. قربونت رزی جون لطف داری امتحان کن خوشمزس

      حذف
  6. سلام خانمی،دستم به دامنت،من اشتباها 25 گرم آرد برنج بیشتر زدم،البته اینو بعد فهمیدم،بعد همینطور که. آرد رو اضافه میکردم دیدم زیاده،یه مقداریشو نریختم،ولی بازم خمیرم خشکه و چسبندگی نداره،چیکار کنم؟روغنم هم اصیله

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. خمیرت اگه خیلی خشک شد و چرخگوشت داری یبار از چرخ ردش کن

      حذف
  7. سلام عزیزم اگر بخواهیم از ارد برنج و ارد ساده استفاده کنیم چه اندازه ممنون میشم جواب بدهید (من متاسفانه به ارد نخودچی دسترسی ندارم)

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. میتونی سه چهارم آرد سفید بزنی بقیه آرد برنج یا همه رو آرد سفید بزنی

      حذف

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...